Wat brengt 2016? Wat zijn de zekerheden en de onzekerheden in het pas begonnen jaar. Negen smaakmakers uit de beleggingswereld delen hun prognoses met ons. Waar gaat het heen met de belangrijkste regio’s, sectoren en assets? Henning Gebhardt, Chief Investment Officer EMEA van Deutsche Asset & Wealth Management, ziet weinig veranderingen ten opzichte van 2015. Hij blijft daarom aandelen prefereren.
De zoektocht naar rendement op de financiële markten zal ook in 2016 weer vaak eindigen op de aandelenmarkt. Het klimaat van lage rentes zal niet veranderen met de jaarwisseling en dus blijven wij een voorkeur houden voor aandelen.
Veel van de ontwikkelingen in 2015 zullen doorgaan in het nieuwe jaar. Voor het afgelopen jaar voorspelden wij een slakkengangcyclus waarin alles trager gaat dan normaal. Dit is uitgekomen en ook in 2016 zal deze slakkengang doorgaan: de economieën van Japan, de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten zullen zeker groeien, maar met een gematigd tempo.
De impact van aankomende renteverhoging van de Federal Reserve zal beperkt zijn omdat de markten deze inmiddels hebben ingeprijsd. Wij verwachten dat de Fed de rente zeer geleidelijk zal verhogen in 2016, maar de Amerikaanse centrale bank zal de enige belangrijke centrale bank zijn dit doet. En dan nog zeer geleidelijk. Daardoor zal het monetaire beleid als geheel wereldwijd zeer expansief blijven. Desondanks neemt de volatiliteit wel toe in 2016 en dus blijven selectie en timing van groot belang. Uitgesplitst naar regio’s zien wij meer kansen in de ontwikkelede economieën in vergelijking met de opkomende landen. Het is sowieso te vroeg om weer in de opkomende markten te stappen, onder meer omdat de hefboom van veel bedrijven in de opkomende landen hoger is dan hun concurrenten in de ontwikkelde regio’s. Overigens geldt voor alle regio’s dat dividenden als onderdeel van het rendement op aandelen steeds belangrijker worden.
In de VS en Europa zal het dividend als aandeel van het totale rendement komend jaar uitkomen rond de 40 tot 45%. Dit is bijna een verdubbeling voor Europa. Japan blijft in dit opzicht achter met circa 15%. Zoals altijd zijn er uiteraard de gebruikelijke risico’s voor beleggers. Er kan een onverwachte groeivertraging optreden of een centrale bank kan de markten alsnog op het verkeerde been zetten. Daarbij is er ook het risico van een (verdere) uitbarsting in geopolitieke probleemgebieden. Voor het gehele jaar is onze prognose dat het gemiddelde aandelenrendement op circa 5% gaat uitkomen.