De huidige dividendniveaus betekenen dat Europese aandelen in de komende vijf jaar kunnen gaan zorgen voor geannualiseerde rendementen van 10%. Daarop attendeert Thomas Buckingham, fondsmanager van het Europe Strategic Dividend Fund van J.P. Morgan Asset Management.
Europese aandelen zijn volgens hem gestegen met meer dan 200% sinds de financiële crisis van 2009. “Maar het huidige dividendniveau in deze markt duidt erop dat beleggers nog steeds wezenlijke rendementen kunnen verwachten.”
Uit onderzoek van Buckingham komt de sterke correlatie in beeld tussen de Europese dividendrendementen op enig moment en de totale rendementen zoals gegenereerd door de MSCI Europe Index in de daarop volgende vijf jaar. “In de afgelopen 35 jaar zijn actuele dividenden extreem sterke indicatoren geweest voor het marktrendement in de direct daarna volgende paar jaren.”
Het Europese dividendrendement schommelt momenteel rond 3,5%, zo beklemtoont de fondsbeheerder. “Dit duidt erop dat we rendementen kunnen verwachten van hoog in de enkele cijfers, oplopend tot 10% op jaarbasis in de komende vijf jaar.”
Volgens Buckingham zijn er meerdere pijlers die een sterke winstgroei van Europese aandelen ondersteunen:
(1) De verhoging van de geldhoeveelheid ondersteunt risicovolle beleggingen
Buckingham wijst op de enorme omvang en schaal van het ambitieuze programma tot Quantitative Easing (QE) van de Europese Centrale Bank (ECB), waarvan voorzien wordt dat dit de balans van de centrale bank zal laten groeien met meer dan de helft. Als percentage van de aandelenmarktkapitalisatie, is de kwantitatieve versoepeling door de ECB qua schaalgrootte nagenoeg gelijk aan de gezamenlijke Amerikaanse QE 1, 2 en 3.
(2) De zwakkere euro is een sterke indicator voor de toekomstige groei van het bbp
Op handelsgewogen basis staat de euro nu meer dan 20% onder zijn hoogste punt. Buckingham denkt dat de snelheid van deze daling neerkomt op de meest krachtige ruggensteun in ongeveer twintig jaar, ervan uitgaande dat de euro op handelsgewogen basis op een vlak niveau blijft. De gedaalde euro is daarnaast ook een enorm positieve ontwikkeling voor Europese exporteurs.
(3) Lagere olieprijzen zijn ook een steun voor het Europese bbp
Omdat vrijwel alle Europese landen netto-importeurs van olie zijn, zorgt een daling van 10% van de olieprijzen in een aantal landen direct voor een half procentpunt bbp-groei. De lagere olieprijzen hebben ook sterk bijgedragen aan het stimuleren van het consumentenvertrouwen en het ondersteunen van de consumentenbestedingen.
Lees hier de gehele visie van Thomas Buckingham op het toekomstpad van Europese aandelen