Ondanks de verwachting dat de Amerikaanse Federal Reserve de beleidsrente in december verhoogt, blijven Amerikaanse staatsobligaties het enige zinnige alternatief op de staatsobligatiemarkten. Dat schrijft Guy Wagner, Chief Investment Officer en hoofdeconoom bij Banque de Luxembourg (BLI) in de nieuwe maandelijkse Highlights.
In oktober is de rente op obligaties in de eurozone verder gedaald door het vooruitzicht op een nieuwe monetaire versoepeling van de Europese Centrale Bank (ECB). De tienjaarsrente daalde de afgelopen maand in Duitsland, Italië en Spanje. In de Verenigde Staten steeg de lange rente daarentegen licht, omdat beleggers ervan uitgaan dat de Federal Reserve de beleidsrente in december zal verhogen. Wagner: “Amerikaanse staatsobligaties zijn nog altijd het enige zinnige alternatief in de ontwikkelde landen, omdat zij nog zouden kunnen stijgen als de deflatoire druk zou toenemen.”
De wereldwijde economische groei vertoont nog altijd geen duidelijke trend. Wagner: “In de VS is het reële bbp in het derde kwartaal volgens een eerste schatting gegroeid met 1,5%, wat wijst op een vertraging van de economische activiteit. Aangezien de vertraging vooral het gevolg was van een daling van de voorraden, zal de groei naar verwachting weer versnellen in de laatste drie maanden van het jaar. In Europa vertoonden de industrie en de detailhandel net zoals in de voorgaande maanden een positieve trend. In Japan heeft de overheid nog niet ingegrepen, hoewel de economie er nog altijd pas op de plaats maakt. China rijgt daarentegen de nieuwe maatregelen aaneen om de officiële groeidoelstellingen te halen.”
Beursherstel
Na de correctie in de zomermaanden zijn de beurzen in oktober flink opgeveerd. Dat forse herstel werd gevoed door over het geheel genomen goede bedrijfsresultaten en een stabilisering van de financiële situatie in de groeilanden. “Gezien de omvang van het herstel zal november voor aandelen wellicht een periode van consolidatie worden. Een algemene economische vertraging die niet alleen de groeilanden treft, blijft het voornaamste risico voor aandelen op middellange termijn”, schrijft Guy Wagner.
De inflatie blijft beperkt omdat de olieprijzen momenteel een stuk lager liggen dan een jaar geleden. “In de VS bedroeg de inflatie in september 0%. De favoriete indicator van de Fed, de deflator van de consumentenuitgaven exclusief energie en voeding, bleef stabiel op +1,3%. In de eurozone kwam de inflatie in oktober eveneens op 0% uit. Vanaf januari volgend jaar ligt de vergelijkingsbasis voor de olieprijzen veel lager, waardoor de inflatie in 2016 naar verwachting zal stijgen.”
Deur op een kier
ECB-president Mario Draghi zette de deur op een kier voor een verdere monetaire versoepeling in Europa en Fed-president Janet Yellen is voornemens om de Amerikaanse rente te verhogen, waardoor de eurodollarkoers even terugviel tot onder de grens van 1,10. Aan het eind van de maand herstelde de euro zich echter licht. “Als de kloof tussen het Europese en het Amerikaanse monetaire beleid daadwerkelijk groter wordt, kan de euro nog verder terugvallen tegenover de dollar”, aldus Wagner.