De negatieve rendementen op bepaalde overheidsobligaties in Europa vormen risico’s en zijn op de lange termijn onhoudbaar. Zo concludeert Ken Leech, Chief Investment Officer (CIO) bij Western Asset, een dochteronderneming van Legg Mason.
De negatieve rendementen op Zwitserse en Duitse staatsobligaties, met een looptijd van tien jaar, zijn afwijkingen in de markt waardoor beleggers voorzichtig moeten handelen.
Leech: “Ik ben al jarenlang actief in de obligatiewereld, maar ik had nooit gedacht werkelijk negatieve rentevoeten mee te maken”, zei hij. “In Zwitserland betalen de banken aan de centrale bank om er geld te deponeren. De Zwitserse Nationale Bank stelt duidelijk alles in het werk om beleggers te ontmoedigen om meer geld te beleggen in Zwitserse schuld. Zo werd eerder dit jaar bepaald de koppeling met de euro verbroken.”
Ondanks deze krachten op de achtergrond bevindt de markt zich op het dieptepunt van de cyclus. Obligatiebeleggers kunnen volgens Leech op ontwikkelde markten Zwitserse of Duitse verkopen en Amerikaanse schatkistcertificaten kopen met een rendement van bijna 2%. “Waarom zouden ze dat niet doen?”
De CIO concludeert dat de negatieve rendementen ook een meer algemene bedreiging inhouden voor de banksector, vooral als ze nog verder negatief worden. “Er geldt een limiet voor hoe negatief de rendementen kunnen worden en ik denk dat we die limiet misschien al bereikt hebben, omdat dit op een bepaald punt een bedreiging wordt voor het banksysteem”, aldus Leech.
Western Asset verkiest bedrijfsobligatiemarkten in het algemeen, en in het bijzonder Amerikaanse investment grades en bepaalde high yields. “Obligaties van groeimarkten in Amerikaanse dollar en in lokale valuta zijn ook aantrekkelijk. We zoeken naar landen met positieve fundamenten, zoals Mexico, waar structurele hervormingen behoorlijk positief zijn voor de verwachtingen”, adviseert de CIO.