De People’s Bank of China (PBoC) heeft opnieuw een ‘twin cut’ doorgevoerd, waarbij zowel de rentevoet als het vereiste dekkingspercentage werden verlaagd met respectievelijk 25 en 50 basispunten. In aanvulling op deze dubbele verlaging verwijderde de PBoC het plafond van rentepercentages voor bankdeposito’s.
Hoewel dit een grote stap is richting marktgestuurde binnenlandse rentestanden, denkt AXA Investment Managers (AXA IM) dat de stap eerder symbolisch dan substantieel is. Aidan Yao, Econoom Opkomend Azië bij AXA IM, verwacht geen verdere versoepeling van het monetair beleid. China zal naar zijn verwachting wel doorgaan met doelgerichte en gereguleerde marktoperaties.
Yao: “De ‘twin cut’ volgde op de cijfers van het derde kwartaal die een gemengd beeld vormen, wat suggereert dat de economische situatie wankel blijft. Nog verontrustender is dat de deflatoire druk sterk bleef, terwijl de consumentenprijsindex verzwakte. In de afgelopen maanden kon de PBoC hierop niet reageren, maar nu de beperkende factoren daartoe zijn verdwenen, heeft de PBoC ruimte om zijn monetair versoepelingsbeleid weer op te pakken.”
Het weghalen van het plafond van het rentepercentage voor bankdeposito’s voltooit volgens Yao in feite de liberalisering van de rentestanden in China. “Dit betekent echter niet dat de monetaire hervormingen van China ook afgerond zijn. De PBoC heeft wellicht meer doelgerichte instrumenten nodig om de effecten van het monetaire beleid richting de reële economie te waarborgen.”
Omdat de depositorente op een recordlaagte staat, denkt AXA IM dat de ruimte voor verdere renteverlaging beperkt is. Yao: “AXA IM verwacht dit jaar geen verdere verruimingsmaatregelen in China.”