De eurozone glijdt langzaam weg in deflatie. Maar deflatie kan naar de mening van Torgeir Høien, fondsbeheerder van het Noorse Skagen Tellus Fund, best wel eens heilzaam zijn. Er moet dan echter wel sprake zijn van prijsflexibiliteit.
Høien vindt dat Mario Draghi, de top dog van de Europese Centrale Bank (ECB), de Europeanen moet zien te overtuigen van de noodzaak van prijsflexibiliteit om zodoende een recessie af te wenden. “Het idee dat nominale lonen niet mogen dalen, moet doorbroken worden. Anders bezwijkt de eurozone onder de last van inactieve middelen.” Die stelling poneert hij in een puntig artikel met de titel ‘Preach Price Flexibility, Mr Draghi’.
“De conventionele monetaire middelen zijn uitgeput. Paradoxaal genoeg is disinflatie en deflatie een langetermijneffect van passieve verruiming. De ECB hoopt dat onconventionele maatregelen voldoende zijn, maar dat is een farce. De aangekondigde steunpakketten van de ECB hebben een verwaarloosbaar effect op de financiële markten.”
Opiaten
De fondsbeheerder roept Draghi op Europeanen voor te bereiden op deflatie. “Deflatie is niet per se schadelijk. Kijk maar naar Japan. Deflatie is alleen een probleem als niet alle prijzen de ruimte hebben om zich aan te passen. Economen gaan er bij voorbaat vanuit dat de lonen vast zijn. In Japan steeg aanvankelijk de werkloosheid, omdat de lonen zich niet aanpasten aan de deflatie.”
Aan Draghi de taak om uit te leggen waarom de arbeidsmarkt gedereguleerd moet worden, aldus Høien. “De nominale lonen zitten vastgeroest door vakbonden, minimumlonen en opiaten voor werklozen. Als de nominale lonen niet vrij worden gegeven, zal de werkloosheid naar nieuwe hoogtes stijgen.”
Hyperdeflatie
De angst dat loondaling een deflatoire spiraal veroorzaakt is misleidend, betoogt Høien. “Hyperdeflatie komt in de woordenboeken niet voor, hyperinflatie daarentegen wel. Met een prijsdaling stijgt de reële waarde van de staatsschuld. De bodem wordt bereikt als staatspapier als een hete aardappel wordt behandeld, waardoor het prijsniveau weer terugveert naar normaal niveau.”
Draghi kan zijn tijd het beste gaan besteden aan het verkondigen van de noodzaak van prijsflexibiliteit, zegt de fondsbeheerder. “Helaas preekt hij waarschijnlijk tegen dovemansoren. Maar mogelijkerwijs weet hij politici te overtuigen. Een recessie met strikt loonbeleid kan erg pijnlijk worden en overleeft mogelijk de eurozone. Met diepingrijpende markthervormingen is er hoop, ondanks deflatie en kan er meer voorspoed ontstaan tussen Nicosia en Helsinki, dan ooit gedroomd in de ivoren toren in Frankfurt.”