De kwantitatieve verruimingsplannen van Mario Draghi bieden beleggers niet alleen maar voordelen. Hoofdeconoom Keith Wade van Schroders waarschuwt voor een dreigend acuut tekort aan risicovolle assets in de eurozone.
De Europese economie profiteert weliswaar van Quantitative Easing (QE), met name door een lagere euro. “Echter, met de Europese Centrale Bank (ECB) als kopende partij dreigt er een tekort aan risicovrije assets. Institutionele beleggers, die behoefte hebben aan kwalitatief schuldpapier met weinig tot geen risico, hebben juist behoefte aan dit soort assets”, aldus Wade. De hoofdeconoom denkt dat institutionele beleggers daarom op zoek zullen gaan naar dergelijk schuldpapier buiten Europa.
Download hier de gehele kijk van Keith Wade
Er zijn twee conclusies verbonden aan deze ontwikkeling. Wade: “Ten eerste wordt een ‘spill-over’-effect bereikt door de instroom van kapitaal in de obligatiemarkten van beleggers die de eurozone ontvluchten op zoek naar rendement. Ten tweede ontstaat er een grotere kans voor de emittenten van kwalitatief schuldpapier. Daarmee groeit ook de slagingskans voor het Project Juncker.”
Het belangrijkste effect van het stimuleringsprogramma is dat het de druk op spaarders in de eurozone nog verder opvoert. “Mogelijk heeft men te vroeg gejuicht bij Draghi’s manmoedige optreden”, concludeert Wade.