De keuze tussen beheerd beleggen of zelfstandig beleggen

0

Beleggingsexperts zien dat het zelfstandig beleggen in opmars is. Steeds meer particulieren kiezen ervoor om zelf te gaan handelen. Dit heeft niet per se met een algemene, toegenomen kennis van beleggen te maken – vooral de daling van de kosten lijkt een belangrijke reden te zijn om zelfstandig aandelen te kopen en te verkopen.

De keuze tussen beheerd beleggen of zelfstandig beleggen

De komst van online brokers heeft voor een forse kostenverlaging gezorgd. Voorheen was het enkel mogelijk om via een bank of een tussenpersoon te beleggen en deze rekenden vaak hoge tarieven. De online brokers maken het mogelijk om te handelen via veel lagere tarieven, wat door veel particulieren de drempel heeft verlaagd.

Instappen in beleggen

Door alle informatie die er online te vinden is, kan de aspirant belegger zich snel inlezen in de wereld van aandelen, koersen, dividenden en obligaties. Maar is het wel echt zo eenvoudig als menigeen denkt? Wie wil gaan beleggen, doet er daarom verstandig aan om uit te zoeken of zelfstandig beleggen een goede optie is of dat men beter voor beheerd beleggen kan kiezen.

Beheerd beleggen

Bij beheerd beleggen kiest de belegger zelf de inleg, de voorkeuren en het risico. Het grote voordeel is dat de belegger er eigenlijk geen omkijken meer naar heeft. Het is dan ook ideaal voor iedereen die wel wíl beleggen, maar niet de mogelijkheid heeft zich hier uitgebreid in te verdiepen. Bovendien kan men er bij beheerd beleggen vanop aangaan dat experts het geïnvesteerde geld zo goed mogelijk beleggen.

In Nederland zijn er verschillende aanbieders van beheerd beleggen en deze hebben allemaal hun eigen voorwaarden. Wie beheerd wil beleggen, doet er daarom goed aan om partijen met elkaar te vergelijken.

Zelfstandig beleggen

Wie genoeg kennis van zaken heeft, kan ervoor kiezen om zelfstandig te beleggen. Hiermee heeft men de touwtjes volledig zelf in handen, maar de belegger zal er ook rekening mee moeten houden dat de keuzes die gemaakt worden geheel voor eigen rekening komen. Om de zelfstandige belegger tegemoet te komen, bieden sommige brokers ondersteuning door middel van online trainingen en informatieve websites.

Het risico van zelfstandig beleggen is groter, maar het rendement is hierdoor ook hoger. Bij het veiligere beheerd beleggen wordt er bijvoorbeeld een percentage van de belegging ingehouden om de kosten te dekken. Dit is bij zelfstandig beleggen niet het geval.

Beleggen voor iedereen

Beleggen is niet allang niet meer voorbehouden aan de rijken der aarde. Dankzij beleggingsfondsen en de lagere kosten van online brokers is het voor de meeste mensen wel mogelijk om geld te investeren. Wel is het verstandig om enkel geld te beleggen dat niet (op korte termijn) nodig is. Er is bij beleggen immers geen garantie dat er ook daadwerkelijk winst wordt gemaakt of dat de inleg wordt terugverdiend.

Deel dit artikel

Over de auteur

Laura Alblas is freelance tekstschrijver en schrijft graag over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dankzij haar achtergrond als informatiespecialist weet ze alle relevante informatie boven water te krijgen.


Kennispartners