China lijkt Robo advisors te omarmen. Hoewel geautomatiseerd vermogensbeheer nog in de kinderschoenen staat, gaan marktvorsers ervan uit dat tegen 2020 circa 6 biljoen yuan, omgerekend 800 miljard euro, Assets under Management (AuM) via robo-advies wordt beheerd.
Lauren Ma is een van de vele Chinezen die haar toevlucht zocht bij robo advisors. “In China zijn er weinig mogelijkheden voor mensen uit de middenklasse die willen beleggen”, vertelt ze aan Reuters. Ze is dan ook blij dat er steeds meer initiateven komen. Lingji, een speciale app waarmee Chinezen aan vermogensbeheer kunnen doen, is het laatste nieuwe snufje. Ma is er een fervent gebruiker van.
Xuanji is het IT-bedrijf dat verantwoordelijk is voor de backoffice van Lingji. Chief Executive Officer (CEO) Zheng Yudong is de grote man achter het ontwikkelen van de service die die het concern aan Lingji aanbiedt. “Er zijn een aantal factoren die robo-advies interessant maken voor beleggers in China”, zegt de oud-bankier. Hij noemt diversificatie als een van de belangrijkste.
“Mensen gaan, mede door de haperende economie, inzien dat het niet verstandig is om al het vermogen op slechts een asset class te zetten”, zegt hij. Chinezen die zelf beleggen, kiezen vaak voor maar een beleggingscategorie. Meestal vastgoed of aandelen. Vooral vanwege de vermeende vastgoedbubbel in China is dat riskant. “Spreiding is belangrijk”, betoogt Zheng “En die kunnen wij bieden.”
Via Lingji kunnen particuliere beleggers in diverse asset classes beleggen, en ook nog eens op markten die anders nagenoeg onbereikbaar voor ze zijn. Bovendien zijn de kosten flink lager dan bij traditioneel vermogensbeheer. Dat maakt beleggen veel bereikbaarder voor particulieren uit de middenklasse.
Intussen is Xuanji al bezig aan de uitrol van een nieuw project. Tegenover Reuters zegt CEO Zheng dat hij binnen enkele dagen wereldkundig kan maken dat hij zijn backoffice-service heeft verkocht aan een van de grotere asset managers in China.