China kent momenteel een verzwakte vraag naar grondstoffen wat lijkt te duiden op economische teruggang. Er is echter een verhoogde vraag naar goederen en diensten en een gestage economische vooruitgang. Mark Tinker, Head AXA Framlington Asia, gaat in op de recente ontwikkelingen in China en hoe investeerders de slag van het oude naar het nieuwe China moeten maken.
Tinker: “Het Nieuwe China zit in een bullmarkt, het Oude China in een bearmarkt. Er is dan ook geen eenduidig model zichtbaar in China. Inspelen op de Chinese groei door te investeren in wereldwijde FMCG-bedrijven (Fast Moving Consumer Goods) lijkt niet langer de geijkte strategie.”
Teruggang in FMCG-verkopen worden volgens Tinker onterecht als een macro-economisch fenomeen geïnterpreteerd terwijl een nadere beschouwing aantoont dat het gaat om marktverschuivingen en een veranderend marktaandeel.
De verzwakte vraag naar grondstoffen licht Tinker ook toe: “Energiebedrijven, met name kolenbedrijven, worden niet alleen geconfronteerd met dreigingen op het gebied van regelgeving, maar ook op economisch en technologisch vlak. Waarschijnlijk zouden we ons hier meer zorgen moeten maken omtrent slechte kredieten dan in de traditionele probleemsector van het vastgoed”, aldus Tinker.
Het Westen heeft te maken met de naschokken van de wereldwijde financiële crisis en de genomen maatregelen om deze te bestrijden, met de instabiliteit in Griekenland en op de obligatiemarkten als meest recente ontwikkelingen.
Tinker: “Voor de geheel Aziatische regio is het aanpassen aan de veranderende vraag vanuit China het belangrijkste thema voor de komende jaren.”
Bekijk de volledige visie van Mark Tinker in de Market Thinking juni van AXA Investment Managers