Is de Chinese beslissing om de waarde van de renminbi (yuan) in één week met liefst 4,5 procent te verminderen ten opzichte van de dollar nu goed nieuws of slecht nieuws voor de wereldeconomie? Joachim Fels, Managing Director en economisch adviseur bij de Amerikaanse vermogensbeheerder Pimco, stelt in een blog: “Dat hangt ervan af.”
Als de Chinezen enkel uit waren op een agressieve devaluatie van hun munt zonder monetaire versoepeling en markthervormingen in eigen land, dan was het zeker slecht nieuws. “Chinese exportbedrijven zouden dan een concurrentievoordeel krijgen ten nadele van andere exportbedrijven op de wereldmarkten. Een munt devalueren met één pennenstreek is zoals het herverdelen van een koek. “Wat jij erbij krijgt, verliezen de anderen.”
Als nu de koerswijziging in het Chinese muntregime deel uitmaakt van een bredere strategie van zijn monetaire versoepeling en markthervormingen, en als andere centrale banken de aanscherping van het monetaire beleid verzwakken of uitstellen, dan moeten we dit zien als goed nieuws voor de economie en risicodragende activa. “Voor zover wij zien, staat er een verdere monetaire versoepeling op het programma van de People’s Bank of China. Als dat zo is, zouden heel wat andere centrale banken kunnen antwoorden met ofwel verdere renteverlagingen (een zetting van de lopende kwantitatieve verruimingsprogramma’s) of met het uitstellen van de aanscherping van hun monetair beleid.”
Fels vervolgt: “Zelfs de Fed, die zo vastbesloten leek om al vanaf september het pad van de monetaire aanscherping te bewandelen, zou dat wel eens kunnen nu de dollar in vergelijking met andere munten naar een nieuw hoogtepunt is geklommen, en tegelijk de olieprijzen en de marktgebaseerde maatregelen van inflatieverwachtingen verder gezakt zijn.”
We moeten ons niet vergissen, aldus Fels. “De Chinese monetaire politiek is van het grootste belang. De reacties van andere centrale banken hierop zullen cruciaal zijn in de transformatie van het louter (Chinese) herverdelen van de koek, naar een koek die groter wordt voor de hele wereldeconomie én de financiële markten.”