Pimco, ’s werelds grootste obligatiebelegger, vindt het nodig om de Europese Centrale Bank (ECB) een flinke pluim toe te schuiven. De vermogensbeheerder is optimistischer geworden over de economie van de eurozone. Die profiteert van de zwakker geworden euro en de lage olieprijs, terwijl intussen het ECB-beleid zijn vruchten begint af te werpen.
Ook voor de Verenigde Staten wordt groei verwacht, maar Pimco denkt dat het voor de Fed wel eens moeilijk kan blijken om los te komen van de lage effectieve rente. De experts van Pimco rekenen voor de komende twaalf maanden op een mondiale economische groei van 2,5% tot 3%. Voor de Amerikaanse economie wordt een groeipercentage van 2,25% tot 2,75% voorzien. En een groei van 1,5% tot 2% voor de eurozone.
Lees hier de volledige global cyclical outlook
Wel lopen de vooruitzichten voor de verschillende landen steeds verder uiteen. Want waar voor de ontwikkelde landen een gematigde groeiversnelling wordt verwacht, bevinden grote opkomende economieën zoals Rusland en Brazilië zich in een recessie. Intussen verslechteren de groeivooruitzichten van China.
China en VS
Chinese beleidsmakers hebben het moeilijk met het doorvoeren van het complexe beleid dat nodig is voor de overgang van een op export gerichte economie naar een economie die meer gericht is op binnenlandse vraag. Pimco denkt dat het Chinese bbp tussen de 5,5% en 6,5% zal groeien. Gezien deze lastige economische omstandigheden verwacht de Amerikaanse asset manager nieuwe stevige monetaire maatregelen van de Chinese centrale bank.
Voor de VS luidt de prognose: een gematigde verbetering van de groei en inflatie vergeleken met de eerste helft van 2015. De positieve ontwikkeling van de arbeidsmarkt zijn positief voor de consumptie. De historisch lage hypotheekrente en gestegen vraag naar woningen zullen de huizenbouw stimuleren. De lage olieprijs leidt tot bezuinigingen op de oliewinning, wat een drukkend effect heeft op de bedrijfsinvesteringen.
Daarnaast heeft de Amerikaanse export last van vertraagde effecten van de sterke dollar, en van groeivertraging in opkomende economieën. De Fed zal de rente waarschijnlijk heel geleidelijk verhogen. Het is zelfs denkbaar dat het voor de Fed onmogelijk blijkt om los te komen van het lage effectieve renteniveau.
ECB-beleid slaat aan
In tegenstelling tot de VS profiteert de eurozone juist van een zwakkere munt en de lagere olieprijs, doordat dit de vraag stimuleert. Ondanks de onzekerheid over China en andere opkomende markten verwacht Pimco daarom voor de eurozone reële groei, die vooral wordt aangedreven door binnenlandse vraag.
Ook begint het beleid van de ECB steeds beter te werken. Nu de financieringskosten zijn gedaald en banken hun kredietvoorwaarden hebben versoepeld, begint de kredietverlening weer toe te nemen. Daarnaast is de inflatieverwachting verhoogd. Al deze factoren werken door in de reële economie.
Lees hier de cyclical outlook voor Europa
Volgens Pimco zetten bovendien overheden niet langer met hun begrotingsbeleid een rem op de groei van de eurozone: Ierland, Griekenland, Portugal, Spanje en (in mindere mate) Italië hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt met structurele hervormingen.
Pimco denkt dat de belangrijkste macro-economische trends nog een tijdje zullen aanblijven: grote verschillen tussen de diverse landen wat betreft groei, inflatie en economisch beleid. Dit is een van de belangrijkste elementen van de huisvisie: ‘The New Neutral’
Intussen ontwikkelen centrale banken zich steeds meer van een bron van stabiliteit op de markten tot een bron van een instabiliteit. Een al te groot vertrouwen in centrale banken heeft geleid tot een wig tussen marktwaarderingen en fundamentals, en dat vraagt om een voorzichtige aanpak bij het samenstellen van een beleggingsportefeuille.
Gevolgen voor beleggers
In grote lijnen beziet Pimco de wereldwijde obligatiemarkten volgens ‘The New Neutral’, waarbij onder meer wordt uitgegaan van lage beleidsrentes van de centrale banken in de komende drie tot vijf jaar. De waarderingen op de vastrentende markten lijken daarom redelijk; enigszins aan de hoge kant misschien, maar zeker niet schromelijk overdreven.
De vermogensbeheerder ziet waarde in obligaties met een middellange looptijd, waarin nog niet de mogelijkheid is verwerkt dat de ECB ook na september 2016 blijft doorgaan met kwantitatieve verruiming, en die goede carry-mogelijkheden bieden. Het scenario van positieve groei en relatief lage inflatie gecombineerd met kwantitatieve verruiming blijft gunstig voor spreads, zowel voor de periferie van Europa als voor selecte bedrijfsobligaties waarvan de waarde recent is verbeterd.
Pimco blijft positief over de Amerikaanse dollar, aangezien enerzijds de Amerikaanse economie het beter doet dan die in andere regio’s en anderzijds omdat de Fed op het punt staat om het beleid te verkrappen, terwijl buiten de VS juist monetaire versoepeling wordt verwacht.