De inzet van het valutawapen is door de jaren heen veelvuldig toegepast. Meer recent kreeg Japan de ruimte om de yen flink te laten depreciëren. Nu is de euro aan de beurt. Het nadrukkelijke zwijgen van Washington en Tokyo kan als instemming worden opgevat, schrijven Michel Alofs, Ivan Moen en Jaap Westerling in de Optimix Strategiebrief van oktober.
Voor zowel de Verenigde Staten als Japan vormt de malaise in de eurozone, een belangrijke afzetmarkt voor beide landen, een bedreiging voor de eigen economie. Voor de VS geldt als bijkomend voordeel dat een wat duurder wordende dollar de opwaartse druk op het algemene prijspeil (inflatie) vermindert. Hierdoor krijgt de Federal Reserve meer tijd om zijn monetaire beleid te normaliseren, aldus Optimix.
Strategisch heeft de vermogensbeheerder ervoor gekozen om meer dan 50% van de ‘Optimale Mix’-portefeuille buiten de euro te beleggen. “Daardoor werd de valutaire rugwind goed benut. De 0,375% US Treasury 2016, een ‘saaie’ kortlopende Amerikaanse staatslening, leverde in het derde kwartaal een rendement op van maar liefst 7%.”
De best presterende belegging in het achterliggende kwartaal was Wisdom Tree Japan Hedged Equity Fund. Dit fonds, dat in Japanse aandelen belegt maar waarbij geen blootstelling wordt verkregen aan de Japanse yen maar aan de Amerikaanse dollar, rendeerde in het derde kwartaal maar liefst +15%.
Lees meer in de bijgevoegde Optimix Strategiebrief van oktober