Wereldhave heeft een flinke stap gezet in Frankrijk met de aankoop van zes winkelcentra ter waarde van 850 miljoen euro. “Zo hebben we in één keer een portefeuille van hoge kwaliteit en met voldoende schaalomvang gekocht”, zegt CEO Dirk Anbeek. “Deels financieren we dat met een emissie van aandelen van 550 miljoen euro”, voegt CFO Robert Bolier daaraan toe.
Wereldhave, dat al verhuurde kantoren heeft in Parijs, voelt in dit stadium niets voor de lange weg van projectontwikkeling. “Dat komt misschien later”, aldus Anbeek. “Op dit moment richten we ons op vastgoed met stabiele kasstromen en stabiele rendementen in landen met een relatief gezonde economie.”
Internet
Frankrijk is nummer twee in Europa voor wat betreft omvang van de economie, bevolkingsgroei en uitbreidingslocatie voor leidende internationale retailers. “De projecten waarin wij investeren moeten voor 90% kunnen voorzien in de koopbehoefte van de bezoeker. De winkelcentra zijn dan ook voorzien van grote supermarkten en moeten een dominante positie hebben in een omgeving die volop in ontwikkeling is”, vertelt Anbeek.
De bedreiging die van internet uitgaat, wordt omgezet in een nieuwe vorm van beleving in het winkelen. “Daar investeren we in. Om een idee te geven: De komende jaren trekken we daar 110 miljoen voor uit voor de 8 winkelcentra in Nederland.” De digitale omzet van supermarkten ligt op 1,5 % en gaat volgens Anbeek in de komende jaren naar maximaal 5%. Consumenten blijven dus onze winkelcentra bezoeken.
Claimemissie
De emissie van 550 miljoen aandelen, een die duidelijk is gericht op groei, zal volgens CFO Bolier niet leiden tot een verwatering van het kapitaal. “Het gaat om een claimemissie die is onderschreven door 4 banken waaronder JP Morgan en Kempen & Co. Op 1 december wordt het aantal claims bekend. Daarnaast hebben we een bankkrediet tegen een gunstige financiering van 1,2%, maar we hebben ons niet laten verleiden tot extra lenen. We willen het vastgoed voor maximaal 40% met vreemd vermogen financieren.”
De boodschap voor de beleggers en aandeelhouders is duidelijk. Bolier: “Wij willen 85% van het directe beleggingsresultaat uitkeren als dividend.” Het aandeel biedt bij een koers van 64,02 euro een dividendrendement van 5,2%. De koers-winstverhouding van 18,8 is bijna 60% lager dan het industriegemiddelde. Dat zegt veel over de potentie.