Centrale banken wereldwijd laten de door hen aangezette geldpersen voorlopig nog wel even draaien. Raman Srivistava, vice-CIO bij BNY Standish (onderdeel van BNY Mellon), ziet hierin zowel kansen als uitdagingen. Met name EMD’s zijn volgens hem kansrijk.
Een van de gevolgen van de wereldwijde QE’s is dat de jacht naar rendement extra kapitaal naar risicovollere assets stuwt. Een volgens Srivistava minder bekend gevolg, is de mate waarin de markt door de jaren heen structureel gegroeid is. “Ook de participatie van particuliere beleggers is explosief gestegen. Tegelijkertijd neemt het vermogen van de markt af om om te kunnen gaan met sterke in- of uitstroom. Regulering dwarsboomt de rol die banken daarin speelden.”
Srivastava wijst erop dat de liquiditeit van de obligatiemarkten altijd al veel lager is dan van aandelenmarkten. “Beleggers moeten zich bewust zijn van de implicaties. Standish neemt daarom tactischer posities in. Men moet niet alleen op de fundamentals letten, maar ook op de technische factoren binnen fixed income. Er ontstaat een situatie waarin de markten overdreven kunnen reageren op een gebeurtenis. Beleggers moeten daarmee om kunnen gaan.”
Kansen ziet Srivastava met name in EMD. “Het pessimisme rond dat schuldpapier is overdreven. Er gloren grote kansen zodra er meer duidelijk is over het rentebeleid van de Fed en meer stabiliteit ontstaat rond de olieprijzen. Standish verwacht dat dit de komende drie maanden gebeuren zal.”