Terwijl de wereldwijde markten heen en weer worden getrokken tussen angst over de gevolgen van Brexit en het vooruitzicht op een versterking van de Amerikaanse economie, dreigt de volatiliteit toe te nemen. Dit is een van de belangrijkste punten uit de visie op de tweede helft van 2016 van het BlackRock Investment Institute (BII).
“Het risico dat de mondiale groei zal dalen, maakt het aannemelijk dat de Amerikaanse Federal Reserve pas op de plaats zal maken. Dat versterkt onze verwachting dat de rente wereldwijd langere tijd laag zal blijven,” zegt Richard Turnill, Global Chief Investment Strategist van BlackRock. Hij voorziet een mogelijke verrassing in een plotselinge stijging van risicovolle beleggingen. Die wordt in gang gezet door beleggers die cash en laag renderende beleggingen de rug toe keren, op zoek naar hogere rendementen.
De wereldeconomie “sleept zich voort”, volgens het BII. De Verenigde Staten houden zich goed staande, de Chinese groei, grondstoffen en valuta’s van opkomende markten blijven stabiel, maar BlackRock heeft de verwachtingen voor de wereldwijde groei naar beneden bijgesteld. Er is in de ogen van het BII vooral een risico dat het Verenigd Koninkrijk in recessie raakt, terwijl de toch al schamele groeiprognose voor de eurozone naar verwachting nog verder zal dalen, doordat de onzekerheid als gevolg van Brexit het sentiment zal beheersen.
Verwacht wordt daarnaast dat de inflatie wereldwijd van het huidige lage niveau zal stijgen, wanneer de olieprijzen onveranderd blijven. In de VS kan een reflatietrend ontstaan, gestimuleerd door prijsstijgingen in de dienstensector en gematigde loonstijgingen. Tekenen van reflatie in de VS zouden de risicobereidheid kunnen aanwakkeren, maar ook een risico met zich meebrengen. Dat gebeurt als de Fed er niet in slaagt de inflatie op het beoogde peil te houden, zullen de meeste effecten hiervan te lijden hebben.
VIX-index
De Britse beslissing om de EU te verlaten leidde prompt tot een stijging van de volatiliteit. De VIX-index voor de Amerikaanse aandelenmarkt sprong naar bijna het hoogste punt in 2016. Tegelijkertijd lijken al lang bestaande verbanden tussen verschillende beleggingscategorieën uiteen te vallen, wat belangrijke gevolgen kan hebben voor de afdekking van portefeuilles.
“Gokken dat de winnaars van gisteren verder zullen stijgen, of dat de verliezers verder zullen dalen, is een hachelijke zaak geworden in het huidige klimaat van lage groei en soepel monetair beleid”, zegt Turnill over het zogeheten momentumbeleggen. “Als gevolg van de volatiliteit zien we een groeiende toestroom in onze favoriete beleggingen: hoogwaardige bedrijfsobligaties, aandelen van hoge kwaliteit en van ondernemingen met een groeiend dividend.”
Het effect van het uiteenlopende monetaire beleid op de koersen lijkt af te nemen, waardoor het monetaire arsenaal van landen minder slagkracht krijgt. Fiscale stimuli en structurele hervormingen moeten het overnemen van het monetaire beleid om een voedingsbodem voor groei te scheppen. “Maar politieke onenigheid staat dit vaak in de weg. Bijvoorbeeld in de eurozone, waar Duitsland de bestedingen niet wil aanwakkeren omdat het land vindt dat andere landen te weinig hervormingsgezind zijn”, stelt Turnhill.
Trage mondiale groei
Het zal voor beleggers meer inspanning kosten om een zinvol rendement te behalen. Obligaties met een rendement van 3% of hoger gaan de dodo achterna, waarschuwt het BII. De trage mondiale groei, negatieve rentepercentages, monetaire versoepeling en een vlucht naar kwaliteit worden genoemd als hoge wereldwijde risico’s die de rendementen nog verder omlaag kunnen duwen.
“Beleggers die een hoger rendement willen realiseren, zijn gedwongen grotere risico’s te nemen, door hun hefboom te vergroten of op te schuiven naar risicovollere beleggingscategorieën. Dat laatste drijft de waarderingen van risicobeleggingen verder omhoog”, stelt Turnill. “Hierdoor zullen de marktrendementen in de toekomst waarschijnlijk lager zijn dan in de afgelopen tijd. Dat pleit voor een meer actieve beleggingsaanpak.”
De visie van het BII op de meeste obligaties is positiever geworden, als gevolg van de gestegen geopolitieke risico’s en het soepele monetaire beleid dat hoogtij viert in het huidige klimaat van lage groei. Het is daarom verstandig om staatsobligaties van hoge kwaliteit in portefeuille te houden, zoals Amerikaanse Treasuries, om zich in te dekken tegen periodes waarin een risicomijdend sentiment de boventoon voert en voor beleggers die rekening moeten houden met hun toekomstige verplichtingen. Het BII merkt daarbij op dat aan staatsobligaties met een negatieve rente, zoals de Duitse, een flink prijskaartje hangt.
Aantrekkelijk
In de wereldwijde zoektocht naar rendement zijn daarnaast bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit in de ogen van het BII aantrekkelijk. De spreads van Amerikaanse high yield-obligaties kunnen groter worden als de risico- en illiquiditeitspremies stijgen, door de onzekerheid over de gevolgen van de Brexit. Als beleggers ertoe overgaan deze effecten in de uitverkoop te doen, kan dat bovendien aantrekkelijke aankoopkansen scheppen.
De aankoop van bedrijfsobligaties door de Europese Centrale Bank (ECB) leidt tot een fundamentele versteviging van de Europese markt voor bedrijfsobligaties, merkt het BII op. “Wij verwachten dat de ECB dit jaar per maand voor zo’n 4 tot 5 miljard euro aan bedrijfsobligaties zal opkopen op de primaire markt, wat grofweg 15% van de geschatte maandelijkse emissies is, en nog eens 1 miljard euro op de secundaire markt,” aldus Turnill. “Dit levert vooral een belangrijke steun aan investment-grade obligaties van hogere kwaliteit, waarop het aankoopbeleid van de ECB vooral gericht is.”
Aandelen
Wat aandelen betreft neemt het BII een voorzichtig standpunt in, vooral wanneer het om Europese aandelen gaat. Redenen daarvoor zijn de negatieve stemming ten aanzien van risico, de hoge waarderingen en de schamele winstgroei. In de Amerikaanse winsten zit al een jaar lang geen beweging, in Japan is de winstgroei nu negatief en in de opkomende markten vertonen de winsten slechts minieme tekenen van herstel. De onzekerheid over de toekomstige verhouding tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU kan de Europese winsten nog verder doen dalen.
Wat kan het sentiment meer bullish maken? “Een herstel van de winstgroei, of een verschuiving die tot meer ruimte in de begrotingen en structurele hervormingen kan leiden”, zegt Turnill. “In het huidige klimaat van lage rente geven wij de voorkeur aan aandelen van hoge kwaliteit en van ondernemingen met een groeiend dividend. En een extra bonus voor beleggers in dividendaandelen: in onze ogen kunnen zij mogelijk extra rendement verwachten wanneer de Fed op termijn besluit de rente te verhogen.”
Het BII zegt “warm te lopen” voor beleggingen in opkomende markten, die aantrekkelijker worden dankzij structurele hervormingen in bepaalde landen en een sterke vraag van beleggers die de negatieve rente willen ontvluchten.
Geen nieuwe rentestijging
Dat de Fed naar verwachting voorlopig geen nieuwe rentestijging bekend zal maken, is goed nieuws voor effecten uit opkomende markten die in de voorgaande periode omlaag gezakt waren. De conjuncturele hindernissen die de rendementen van deze effecten in de afgelopen jaren drukten, lijken nu bovendien te verminderen. BlackRock heeft nu vooral een voorkeur voor obligaties van opkomende markten die zijn uitgegeven in harde valuta’s.
“De instroom in beleggingen in opkomende markten neemt weer toe, met ruimte voor verdere stijging, omdat deze beleggingscategorie in de portefeuilles van de meeste beleggers nog steeds ondervertegenwoordigd is”, volgens het BII.