Ondanks de waarschuwingen van het IMF over de wereldwijde Brexit-gerelateerde risico’s, zijn de aandelenmarkten gestegen en is de MSCI World index inmiddels weer opgelopen tot boven het niveau van voor het Britse EU-referendum. Voor deze rally is de reactie van de centrale banken bepalend geweest. Dat is de mening van Keith Wade, hoofdeconoom van Schroders.
“Het lijkt erop dat de centrale banken, waarover voorafgaande aan het referendum twijfels waren of zij nog wel over monetaire munitie beschikten, opnieuw de financiële markten hebben gered”, schrijft Wade. “Desalniettemin blijven de economische groeivooruitzichten zwak en de Brexit heeft de neerwaartse risico’s, die van invloed zullen zijn op niet alleen het Verenigd Koninkrijk, maar ook de rest van de EU, vergroot.”
De aandelenmarkten negeren deze risico’s echter en plaatsen volgens Wade te veel vertrouwen in de helpende hand van de centrale banken. “Dat betekent niet dat de recente rally irrationeel is”, stelt de hoofdeconoom. “Een lage rente heeft weliswaar nauwelijks impact op de economie, maar ze kan zeker wel de prijzen van activa opstuwen.”
Volgens Wade schuilt in de roep om een expansief begrotingsbeleid, al dan niet gefinancierd met helikoptergeld, misschien wel een groter gevaar voor de financiële markten. Premier Shinzo Abe van Japan heeft een programma aangekondigd waarmee de overheidsbestedingen fors worden opgevoerd en de nieuwe regering in het Verenigd Koninkrijk lijkt afstand te willen nemen van het sobere beleid van de vorige regering.
Een verhoging van de overheidsbestedingen kan de economische groei aanzwengelen. “Echter, grotere economische activiteit en een hoger begrotingstekort verhoogt de druk op obligatierendementen en maakt de rentecurve steiler”, waarschuwt Wade. “Aandelenmarkten raken uit balans omdat op deze manier de fundamentele de drijvende krachten van de markten worden aangetast.”
Beleggers moeten dan ook hun allocaties aanpassen. Cyclische aandelen worden aantrekkelijker, maar hogere rendementen halen de grond onder de markt weg, omdat beleggers hun bond proxies van de hand zullen doen. “Hogere economische groei door budgettaire expansie klinkt mooi maar het zal uiteindelijk tot meer volatiliteit op de financiële markten leiden”, waarschuwt Wade.